Digitaal portaal voor het aanvragen van een huisvestingsvergunning gemeente Almere. 


Waarom heb ik een huisvestingsvergunning nodig?
U heeft een huisvestingsvergunning nodig als u in Almere een huurwoning wilt huren met een huurprijs onder de huurtoeslaggrens. Dit is een gemeentelijke vergunning waarin staat dat u aan de voorwaarden voldoet om de woning te betrekken.

Huurwoning via een corporatie
Als u een woning gaat huren van een corporatie, dan regelt de corporatie de huisvestingsvergunning voor u. U hoeft dan niet zelf een aanvraag in te dienen voor een vergunning.

Huurwoning via een andere verhuurder
Als u een woning gaat huren van een andere verhuurder, dan moet u de huisvestingsvergunning zelf aanvragen. Dat regelt u via deze website. De eigenaar van de woning moet u toestemming geven om in de woning te gaan wonen. Daarvoor heeft u een formulier nodig dat is ondertekend door de eigenaar. Het formulier kunt u hier downloaden. Het door de verhuurder ingevulde formulier kunt u tijdens het aanvragen van de vergunning uploaden.

Let op: u hoeft alleen een vergunning aan te vragen, wanneer uw verhuurder meer dan 15 woningen in Almere verhuurt. Informeer daarom bij uw verhuurder of dit het geval is. Verhuurt uw verhuurder maximaal 15 woningen, dan is het aanvragen van een huisvestingsvergunning niet nodig.

Hoe lang duurt het voor u de huisvestingsvergunning krijgt?
Als de aanvraag compleet, is ontvangt u uiterlijk binnen acht weken bericht of de vergunning is toegekend. Het Vierde Huis streeft naar een afhandeling binnen 3 weken. Zodra het besluit is genomen, ontvangt u een e-mail waarmee u kunt inloggen op uw digitale dossier zodat u de beschikking kunt downloaden.

Als uw aanvraag niet compleet is, zal de termijn opgeschort worden en duurt het langer voordat u bericht krijgt.